Relatie tussen voersamenstelling en visgezondheid - zsozan

Ga naar de inhoud

Relatie tussen voersamenstelling en visgezondheid

Voeding
Kwaliteitskenmerken van koivoer: zo kiest u het beste voer voor uw koi
Vroeg of laat krijgt elke koi-eigenaar waarschijnlijk te maken met deze vraag: "Hoeveel geld moet ik uitgeven aan voer dat mijn koi gezond voedt?"
De prijs als eerste indicator
Een eerste indicator is de prijs. Bij zeer goedkope compleetvoeders is het onwaarschijnlijk dat er tijdens de productie is geïnvesteerd in dure grondstoffen. Het gebruik van hoogwaardige grondstoffen betekent hogere kosten voor de productie van het voer. Daarom moeten deze extra kosten onvermijdelijk in de prijs worden weerspiegeld.
De samenstelling van hoogwaardige grondstoffen is voor de koi beter verteerbaar en vervuilt tegelijkertijd het vijverwater minder. Makkelijk verteerbare, dierlijke eiwitten en vetten zijn vele malen duurder dan hun plantaardige alternatieven. De kiloprijs van hoogwaardig vismeel is momenteel ruim drie keer zo hoog als die van soja-eiwit en zelfs ruim tien keer zo hoog als die van graan. De situatie is vergelijkbaar met visolie en plantaardige olie. Speciale additieven zoals spirulina of essentiële kruidenoliën zijn bijzonder duur. Deze laatste kosten bij aankoop vaak een driecijferig bedrag per liter.
De prijs is een eerste leidraad, maar goed eten is niet zo eenvoudig te bepalen. Een goedkoop voer is niet automatisch slecht en het duurste voer is niet automatisch het beste.
De verklaring: Het hangt af van de ingrediënten
De verklaring dient als volgende oriëntatie. Hier worden de ingrediënten van een voer vermeld in afnemende volgorde van hoeveelheid. Let in de aangifte specifiek op hoogwaardige, dure grondstoffen. Lijken deze ver naar voren? Staan er derivaten in de lijst?
Wat zit er in koivoer van goede kwaliteit?
Hoogwaardig koivoer maakt gebruik van dure, hoogwaardige componenten zoals kwaliteitsvismeel, algen, plantenextracten, tarwekiemen, visolie, carotenoïden, immuunstimulerende middelen en additieven voor de optimalisatie van de voedingsstoffen.
Wat te vermijden: Derivaten en vulstoffen
Voor goedkoop veevoer worden vervangende grondstoffen gebruikt, zogenaamde derivaten. Deze vervangers mogen helemaal niet of slechts in kleine hoeveelheden worden gebruikt. Een eerste indicator van voer van slechte kwaliteit is de vermelding van plantaardige componenten zoals graan, soja of plantaardige bijproducten bovenaan. Een dierlijke eiwitdrager zou op de eerste plaats moeten staan ​​(grootste percentage). Idealiter vismeel, omdat het aminozuurprofiel zeer goed is voor koi.
Ook zogenaamde fillers moeten worden vermeden. Vulstoffen worden aan voeders toegevoegd om het volume ervan te vergroten zonder de voedingswaarde of eigenschappen van een voeder positief te beïnvloeden.
Terug naar de inhoud