De juiste hoeveelheid voer voor Koi - zsozan

Ga naar de inhoud

De juiste hoeveelheid voer voor Koi

Voeding
De juiste hoeveelheid voer voor Koi :
Een onderwerp dat vaak onderschat wordt is de juiste hoeveelheid voeding. Als de koi niet genoeg voedsel krijgen, groeien ze niet en kunnen ze niet overwinteren (gebrek aan energiesyndroom). Te veel voeren belast de organen en kieuwen. De benodigde hoeveelheid voer is vooral afhankelijk van leeftijd, ras, gewicht, geslacht, watertemperatuur en het voerdoel (groei of onderhoud).
Het berekenen van de hoeveelheid voer is bijzonder lastig omdat de meeste koivijvers een mengsel van allerlei soorten jonge en oude koi bevatten. Bovenal speelt leeftijd een beslissende rol bij de voeropname en -gebruik. Jonge Koi (Tosai en Nisai) groeien nog steeds snel en kunnen daarom grotere hoeveelheden voedsel (als percentage van het lichaamsgewicht) metaboliseren zonder dik te worden. Koi van 0-2 jaar kunnen, afhankelijk van de variëteit, bij temperaturen van 22-25°C tot 2,5% van hun lichaamsgewicht aan voedsel zonder problemen verwerken.
Bij oudere Koi, dwz vanaf de 3e-4e levensjaar (Sansai/Yonsai), blijft het groeitempo afnemen. Er is dus minder voer nodig. In de “kleine” vijvers hoeven de koi, anders dan in de natuur, niet veel energie te verbruiken om voedsel te zoeken. Grote koi hebben voldoende voedsel nodig om de stofwisselingsprocessen, de groei en het paaien in stand te houden, evenals enige reserves voor de winter.
De hoeveelheid voer die hiervoor nodig is, is vooral bij jumbo’s aanzienlijk lager dan bij jonge koi. Dit is precies waar je voorzichtig moet zijn, want jumbo's kunnen gemakkelijk vettig worden! Vissen hebben aan het einde van hun genetisch bepaalde groeifase slechts ongeveer de helft tot een derde nodig van de hoeveelheid voedsel die Tosai nodig heeft.
Naast de samenstelling van het voer speelt de hoeveelheid voer een cruciale rol. Het belangrijkste is de totale eiwitinname per dag. Het voeren van een energierijk (vetrijk) dieet met een hoog eiwitgehalte is bijvoorbeeld niet schadelijker voor de kieuwen dan het voeren van een dieet met een lager eiwitgehalte. Het is cruciaal dat de hoeveelheid voedsel wordt verminderd ten opzichte van energiezuinig voedsel! Als dezelfde hoeveelheid energierijk voer blijft worden gevoerd, kunnen er op de langere termijn problemen ontstaan ​​door het overaanbod aan energie (zelfs bij voer van zeer hoge kwaliteit).
Een hoger vetgehalte (energiedichtheid) resulteert in verschillende positieve eigenschappen. Op deze manier kan de totale hoeveelheid voer worden verminderd, waardoor ook de belasting van de kieuwen wordt geminimaliseerd. De hoeveelheid voedsel is van cruciaal belang voor de belasting van de kieuwen. De hoeveelheid voer hangt vooral af van de temperatuur en de leeftijd van de vis.
Op basis van deze beïnvloedende factoren wordt duidelijk dat er niet één optimale hoeveelheid voer kan zijn. Het blijft een gemengde berekening! Elke Koi uit een gemengd bestand van verschillende leeftijden en variëteiten heeft een individuele voerbehoefte. Hoe nauwkeuriger de beschikbare gegevens over de koipopulatie en vijverparameters zijn, des te nauwkeuriger komt de berekende hoeveelheid voer overeen met de werkelijke behoefte.
Terug naar de inhoud